תכנון גינה, או: סוף מעשה במחשבה תחילה

עודכן ב: פבר 14


רבים.ות בישראל יעדיפו לחסוך את הזמן והכסף ולדלג על שלב התכנון.

מה את חושבת על זה כשאת קוראת את השורות האלה?

אם זה קשור לחומה ומגדל או למחשבה שזה פשוט וקל - אני לא יודע. לרוב זה קשור גם לבתוליות - שזו הפעם הראשונה שמקימים גינה ובטח גינת מאכל.

הפעם הראשונה שאנחנו עושות משהו דורשת מאיתנו מחקר - בין אם דרך חברים/משפחה / בקריאה באינטרנט או על ידי הזמנת בעל מקצוע שיסביר לנו במקום מה כדאי ואיך. וכמו כל תחום שאנחנו רק מתחילים להכנס אליו, או אז אנחנו מגלים כמה רבדים יש בו וכמה מורכב ועמוק הוא.


בכל פגישת ייעוץ כשאני מגיע לבית הלקוח.ה הרבה מזמן הפגישה מוקדש בהסבר איך כדאי לעשות את העבודה בצורה שתשרת אותנו לאורך שנים ולא רק זול ונשבר מהר. למשל (1) איסוף הנגר לצנרת ייעודית שבעצם אומר שאי אפשר להשתמש באדניות הקיימות בגג, עם חורים בתחתית, הוא קריטי למשל בגג (2) ובקרקע יצירת תוואי שטח שגם הוא תומך בהכוונת המים למקום המתאים בשטח כדי שיחלחלו ויתמכו בחיים בהמשך הדרך ולא רק יזרמו על פני הקרקע בדרכם לביוב ולים. (3) מצע הידרופוני ייעודי לגינת גג במקום תערובת שתילה שמתכלה לאורך השנה ומשאירה את הצמחים רעבים וללא יכולת ניקוז והחזקת מים מיטבית.


בעיצוב פרמקלצ'ר (שיטת תכנון אקולוגית השואבת השראה מהטבע ולכן מוכיחה את עצמה כיעילה מאוד) אנחנו אומרים שלפני שמתחילים להקים את הפרויקט שלנו (בין אם עיצוב ותכנון גינת גג, מרפסת, חצר או חווה ענקית, תכנון פרנסה, פרויקט קהילתי או חדר תינוקות:) כדאי שנתבונן בשטח המיועד במשך תקופה ארוכה

אפילו שנה

אפילו שבע שנים

כדי שנוכל להכיר את האספקטים השונים שלו, את ההתנהלות, את השפעת העונות, את הלך הרוח של דרי הבית או השכנים, את התנהלות בעלי החיים בסביבה וכו וכו (וכו וכו:))


אמנם כולנו בני תרבות המערב, ממהרים, רוצים מהר וגדול, רוצים לקנות מוכן, ready made, ועדיין יש דרך ליישם את עקרון התכנון גם כאן.

אם ניקח מתכנן מנוסה שמבין את התנאים ויודע לעבוד איתם,

מתכנן שמתאים לשטח אותו אנו רוצות לתכנן

למשל אם חווה בשטח 10 דונם לגידול ירקות כדאי שניקח מתכננת שמנוסה בסוג כזה של עבודה,

אם נרצה לתכנן את עיצוב הפנים של הדירה העירונית שלנו כדאי שניקח מעצב פנים המנוסה בסוג כזה של עבודה, שכבר עיצב מספר דירות ושאהבנו את העיצובים שלו

ובמקרה שלנו, בעיר - תכנון גינת מאכל בגג או בקרקע - כדאי שניקח מתכנן המנוסה בעיצוב של שטחים קטנים, המנוסה בתכנון וביצוע גינות מאכל בגגות ומרפסות, מבין את הלך הרוח וההתנהלות סביב מרפסת או גג או חצר קטנה בדירה עירונית, מבין בצרכים של לקוחות עירוניים, מגבלות ויתרונות של גידול בשטחים קטנים למשל.


מתכנן שכזה יוכל לראיין אותנו בפגישת הייעוץ, לכוון את השיחה למקומות הרלוונטיים, לשאול את השאלות הנכונות שיעזרו לנו להבין מה אנחנו רוצים, מה מתאים לנו.

שיציע מניסיונו צמחים שמתאימים יותר לגינת גג, שישים לב לאתגרים הטכניים בגג או במרפסת, שידגיש בפנינו את החשיבות של שמירה על הגג שלנו בעזרת מערכת ניקוז בין האדניות למשל (צנרת שאוספת את המים העודפים מהמיכלים למרזב)


בחירת בעל מקצוע מתאים ובעל ניסיון תעזור לנו להשקיע בגינה שתשרת אותנו לאורך שנים, כזו שמתאימה לצרכים שלנו ומדוייקת לנו.


בבואנו לתכנן את הגינה יש לשים לב למספר אלמנטים עיקריים:

אחד הדברים הראשונים והעיקריים שאנחנו בודקים הוא שעות השמש בשטח הגינה- המרפסת, הגג, החצר או אדן החלון.

יש צמחים שיצליחו היטב גם עם שעה או שעתיים של שמש ישירה (כמו מונסטרה דליסיוסה, תרד מלבר או כרפס הביצות) ואילו אחרים צריכים לפחות שלוש ארבע שעות כדי להצליח (למשל גויאבה תותית, פיג'ויה, דובדבן היהודים ועוד צמח שנכנס לארץ בשנים האחרונות ואנחנו אוהבים לשלב אותו בגינות- אוכמניות), בחמש שש שעות שמש ישגשגו גם תות פקיסטני (ארוך!), אגס, תפוח ענה, הדרים (לימון מזן יוריקה שמניב בין 2 ל3 מחזורי פרי בשנה מאוד פופולרי בימינו), ליצ'י, מנגו, אנונה אם אנחנו במקום מוגן מרוח יחסית.

כדאי גם לשים לב למצב הרוח בגינה- קרמבולה מתוקה ,למשל, צריכה הגנה מהרוח, אבל ההדרים יצליחו גם במרפסת רוחנית במיוחד.


דבר נוסף שאנחנו רוצים לשאול את עצמנו הוא מה עומדים להיות עמודי התווך של הגינה? אלו הם בעצם העצים השיחים ובכלל כל הצמחים הרב שנתיים (בניגוד לרב הירקות שהם חד שנתיים).

הצמחים הרב שנתיים עומדים להיות הצמחים העיקריים בגינה - הם יכולים להיות עצי פרי כמו תפוח ענה, אגס, תות עץ פקיסטני, קרמבולה, קלמנטינה, מנגו, פיטנגו(ה) גיתית (זן מורכב עם פרי גדול במיוחד וטעים עוד יותר:) או גפן איזבלה ועוד. שיחים ותבלינים כמו לבנדר, רוזמרין, גרניום לימוני, למון גראס.

בזיליקום מג'יק מאונטין הוא צמח רב שנתי מרשים, ריחני ומושך מאביקים ואנחנו מכניסים אותו כמעט לכל גינה.

השילוב בין הצמחים הרב שנתיים לצמחים החד שנתיים, הגבהים השונים, זמני הצמיחה והשגשוג השונים, הצפיפות שיוצרת מראה פראי ושופע- כל אלו הם מה שעושים את הקסם בגינה.


*מוזמנות להשאיר הארות ושאלות כאן בתגובות או בקבוצה הייעודית לכך: גידול מזון בעיר עם בוסתניקה


הינה קצת תכנונים להשראה:


תכנון גינת מאכל במרפסת בת כ-40 מ"ר עבור דליה ברמות צהלה:





תכנון גינת מאכל עבור גיא ברשפון:





נתראה במאמר הבא! :))


אייל


Designed with love by Inipi 2019

הקמת גינות מאכל בגן, בגג ובמרפסת

מערכות הידרופוניות

קורסים לגידול מזון בעיר

חינוך לקיימות

תכנון פרמקלצ'ר 

גן עדן פרטי באמצע העיר

בוסתניקה

הקמה וטיפוח של גינות מאכל אורבניות וגינות הידרופוניות בהתאמה אישית בחצרות, גגות ומרפסות