כחברה שעוסקת בעיצוב גינות, מדי פעם חשוב לנו בבוסתניקה לספר לכם על צמחים שקל לגדל בגינה הביתית או בגג ואפילו מניבים מיני מאכלים שימושיים ואולי לא הכרתם..
אז הכירו את אגוז הנמר! למעשה הוא לא ממש אגוז, אלא פקעת שורש, צמח עשבוני ובשמו המלא ‘גומא נאכל’, שאת הפקעות שלו נוהגים לאכול. הוא נחשב לסופרפוד ובעל יתרונות תזונתיים רבים, בדיוק כמו כל שאר האגוזים, רק שלעומתם הוא אינו אלרגני, ואפשר לשלב אותו בעיצוב גינה ביתית במרפסת או על הגג.
כאשר אנו מעצבים גינות אנו אוהבים לשלב את אגוזי הנמר אשר נחשבים לסופר פוד בעיקר בגלל החומרים המדהימים שהם מכילים בתוכם: נוגדי חמצון, אשלגן, ברזל, ויטמין C, ויטמין E, עשירים בחלבון וגם סיבים תזונתיים, שקל לשלב אותם בכל ארוחה במהלך היום. את האגוזים האלו ניתן ללעוס כמו שאר האגוזים, כשהם טריים או יבשים, וניתן לטחון אותם לאבקה שיכולה להוות תחליף בריא ומזין לסוכר, קמח לתיבול עוגיות ומיני מאכלים בסגנונות שונים ! רובנו לא שמנו לב שהם מעורבבים בממרחי אגוזים שונים בחנויות הטבע ובמאכלים שונים אבל עד כה אף אחד (עד כמה שידוע לנו) לא גידל אותם בארץ :)
האגוזים ידועים ביכולתם להוריד את כמות הסוכר בגוף, לסייע לבריאות הלב, לתרום לעיכול תקין ואפילו מסייעים במיגור מחלות בזכות נוגדי החמצון שיש בהם, אה ושכחנו לציין את החלק הכי חשוב - הם טעימים וקלים לגידול:)
נחלק את אגוזי הנמר (פקעות יותר נכון) ל 3 זנים עיקריים שהם המוצלחים ביותר,
ואותם גם הצלחנו לגדל בישראל בהצלחה רבה!
להלן הזנים שברשותנו:
אגוז נמר מרוקאי עגול
(הוא לא באמת מרוקאי וגם בטח לא תמיד עגול).
זה הזן הנמכר ביותר בעולם לצורך מסחרי. אגוז הנמר המרוקאי עמיד מאד ומוציא בין 35 ל 70+ פקעות לשתיל בגדלים שונים (חלקם קטנים וחלקם גדולים).
יש צורך בניקוי הפקעות היטב מהאדמה לאחר הקטיף.
מתוק וטעים.
זן זה מגיע לחנויות בצורתו המלוטשת כך שאם תרצו לגדל אותו לא תצליחו. צריך את הפקעת בשלמותה!
שחור ענק
אין ספק שזה הזן הגדול ביותר בעולם. לא נמכר בשום צורה באופן מסחרי.
נחשב לעשיר בטעם ביחס לזנים האחרים. מתוק מאד כאשר מיובש.
יש לו 2 יתרונות גדולים:
קל לניקוי!
מוציא אגוזים גדולים מאד.
מייצר בין 35 ל 70 אגוזים לשתיל.
דורש מעט יותר מים (ועדיין לא יותר מהשקייה רגילה בגינה הביתית).
אפריקאי ארוך
אחד מהזנים הנדירים ביותר בעולם (לאספנים בלבד)
נחשב למתוק מאד, סיבי.
מוציא פקעות ארוכות וטעימות ונראה כמו ג'וק
זן עמיד מאד ושווה ביותר וגם הוא קל יותר לניקוי.
מוציא בין 35 ל 70+ פקעות.
הידעתם?
כאשר האגוזים טריים ניתן לאכול אותם אבל לא תקבלו קמצוץ מהמתיקות שתקבלו לאחר יבוש של כשבועיים .
טעמם הטרי דומה מעט לאגוז מקדמיה.
טעמם המיובש מזכיר קצת קוקוס אבל מתוק.
כמה רעיונות טעימים ומזינים לשימוש באגוזי הנמר:
עוגיות טחינה טעימות בטירוף (חפשו בגוגל מתכון לעוגיות טחינה ופשוט הוסיפו לתערובת חצי כוס אגוזי נמר טחונים)
אתם יכולים להוסיף את האבקה המדהימה הזו ליוגורט צמחי, למתיקות קלה ובריאה.
אפשר וכדאי להוסיף את האבקה גם לסלטים ומרקים.
ברור שגם אתם בעניין של שייקים, אז אפשר להוסיף את קמח האגוזים לכל שייק שאתם רוצים בו טיפונת מתיקות, חלבון וטעם עשיר.
ניתן למצוא בחנויות הטבע ממרחים על בסיס אגוז הנמר בטעמי שוקולד וקרמל.
להכין משקה חלב! טוחנים את האגוזים, מכניסים לבד חיתול או שקית חליבה (רשת צפופה) וסוחטים היטב עד להוצאת הנוזלים. מהחלב אפשר להכין גלידות, שייקים וכדומה או להשתמש בו לגרנולה ולקפה.
גידול אגוזי נמר בגינה פרטית
לגמרי אפשר לגדל בעצמכם שתילים של אגוזי הנמר בגינה ביתית! הוא צמח עשבוני רב שנתי, ורדום בחורף ברוב איזורי הארץ. השתילים מגיעים כפקעות ודיי קל לגדל אותם בגינת ירק. הם מתאימים לאיזורים של שמש מלאה/ חצי צל ומתאימים גם בגינה וגם במרפסת מכיוון שהם דורשים מעט מקום גם בנוף וגם מבחינת נפח השורשים שלו מה שמקל מאוד על הגידול שלו (:
נראה קצת כמו לימונית/ עשב לימון בתמונה הזו אבל הרבה יותר קטן בפועל. בעתיד נפרסם תמונות נוספות שלו משולב בין צמחי המאכל, התבלין והנוי בגינות שלנו.
הנחיות גידול וטיפוח:
שתילה: אביב קיץ, זו עונת הגידול של אגוזי נמר.
שמש: חצי צל עד שמש מלאה. אמנם ההוראות המקוריות מעדיפות שמש מלאה, אך מניסיוני אגוזי נמר יכולים להסתדר גם בחצי צל, במיוחד בקיץ החם (שזו עונת הגידול שלהם).
מיכל: מיכל בנפח 10 ליטר ומעלה הוא אידאלי. בחרו מיכל עם חורים בתחתית לניקוז טוב.
לאחר שתילה יש להשקות בקביעות, לדשן לעיתים ולחכות לסתיו.
בסתיו כאשר העלים מתחילים להתייבש יש להוציא את כל השורשים, את הפקעות הקטנות (בין 1 ס"מ ל2 ס"מ בערך) יש לשטוף ולתת להתייבש כשבועיים.
כדאי לשמור קצת מיובשים כדי לשתול שוב באביב.
לסיכום, לגמרי חבל שרוב האנשים לא מכירים את אגוזי הנמר. מדובר בסופר פוד שהוא גם בריא בטירוף ,גם טעים ברמות וגם קל לגידול בגינון ביתי! רוצו לנסות….
Comments