ישנן סיבות רבות מדוע כדאי לאכול ירקות ופירות ללא שימוש בחומרי הדברה או דשנים סינתטיים. כולם יודעים שירקות אורגניים בריאים יותר לסביבה, בריאים יותר עבורנו ותומכים בחקלאות בת קיימא שמבלי לתמוך בה נמשיך לדרדר את איכות המזון שאנחנו צורכים, זו משוואה פשוטה.
אם נדבר על האספקט הבריאותי, ירקות אורגניים מכילים פחות שאריות של חומרי הדברה, שהוכחו כמזיקים לבריאות. מחקרים הראו קשר בין חשיפה לחומרי הדברה לסיכון מוגבר למחלות כרוניות רבות לדוגמא: סרטן, מחלות נוירולוגיות ובעיות פוריות (ובעיות בריאותיות רבות שקצרה היריעה מלפרט בטקסט קצר שכזה). בנוסף, ירקות אורגניים עשויים להכיל יותר נוטריינטים מסוימים, כמו נוגדי חמצון וויטמינים, בהשוואה לירקות רגילים, שלא לדבר על מיקרו אורגניזמים טבעיים מהאדמה שתורמים רבות לבריאות המעיים וכלל מערכות הגוף שלנו. במיוחד אצל ילדים מומלץ לאכול ירקות אורגניים. ילדים קטנים רגישים יותר לחומרי הדברה מאשר מבוגרים. תזונה אורגנית עשויה להפחית את הסיכון לבעיות בריאותיות אצל ילדים, כמו אסטמה ואלרגיות.
מבחינה סביבתית, חקלאות אורגנית שומרת על המערכת האקולוגית על ידי הפחתת השימוש בחומרי הדברה ודשנים סינתטיים, שעשויים לפגוע באדמה, במים ובמגוון הביולוגי biodiversity. והבעיה הקשה ביותר (קשה להגיד מה יותר קשה ממה אז לקחתי יוזמה והחלטתי:) היא שדשנים סינטטיים הורגים את אוכלוסיות החיידקים ומיקרואורגניזמים למיניהם שהם חלק משמעותי מבריאות הקרקע והצמחים.
תרומה משמעותית נוספת של חקלאות אורגנית היא השימוש במים בצורה יעילה יותר מאשר חקלאות קונבנציונלית ובכך חוסכת במים. רכישת ירקות אורגניים גם תומכת בחקלאים מקומיים שמעסיקים שיטות חקלאות בנות קיימא, ומשפרת את תנאי העבודה ואת בריאותם של החקלאים.
אז אחרי שהבנו שירקות ופירות אורגניים עדיפים בהרבה. רצינו לתהות על ההבדלים ברמות השונות, נבחין בין שלוש רמות של איכות: מהירקות בסופר, דרך מוצרים אקולוגיים בחנויות המתמחות, ועד לרכישה ישירה מהחקלאי שמגדל בצורה אורגנית. נבין מה מבדיל ביניהן, וננפץ מיתוסים נפוצים כמו שנוטים לחשוב שכל גידול הידרופוני הוא אורגני. בואו נבחר את האפשרות הטובה ביותר עבורנו ונעבור לתזונה בריאה יותר.
ירקות אורגניים:
גידול ללא שימוש בחומרי הדברה או דשנים סינתטיים.
מותר שימוש בחומרי הדברה ודשנים טבעיים ממקורות צמחיים או מינרליים.
כפוף לתקנים ופיקוח של גופים מוסמכים.
יתרון: בריא יותר, ידידותי לסביבה ותורם לחקלאות בת קיימא.
חסרון: יקר יותר מירקות רגילים.
חקלאי אורגני אקולוגי:
עומד בתקנים מחמירים יותר מאשר ירקות אורגניים רגילים.
שם דגש על שמירה על המערכת האקולוגית כולה, כולל מים, קרקע ומגוון ביולוגי.
לעיתים קרובות מיוצר בחוות קטנות ומשפחתיות. (אנחנו בעד לתמוך במשקי בוטיק)
יתרון: בריא וידידותי לסביבה יותר מירקות אורגניים רגילים.
ישירות מהחקלאי האורגני:
ירקות שנמכרים ישירות על ידי החקלאי, ללא מעבר דרך גורמים מתווכים כמו רשתות שיווק או סופרמרקטים.
יתרון: טרי יותר, תומך בחקלאים מקומיים וקשר ישיר עם מקור המזון.
חסרון: לא תמיד זמין, ייתכן ומבחר מוגבל יותר, וקשה יותר לוודא את אופן הגידול.
טיפים:
חפשו סימון "אורגני" מוסמך על גבי האריזה - או עדיף מכך זה להכיר את החקלאי עצמו :)
שאלו את החקלאי על שיטות הגידול שלו - הרבה יותר חשוב מאשר תו מאושר אורגני
קנו ירקות עונתיים ממקורות מקומיים.
המומלצים שלנו למשל:
גן השדה (כפר רות)
שער הגן (מושב אורות)
ערן רוזן (נטעים)
משק יוסף (באר מילכה)
מלוא הטנא (ליד כרמי יוסף - לא עושה משלוחים אבל כדאי מאוד לבקר אותו)
אלה רק מעט שהכרנו, יש עוד רבים וטובים וכדאי לחפש אותם ולהכיר אישית את החקלאי!
לסיכום: הבחירה בירקות ופירות אורגניים היא הרבה יותר מאשר החלטה תזונתית. זהו צעד משמעותי לקראת עתיד בר קיימא. כשאתם בוחרים איפה אתם קונים את הירקות והפירות שלכם, אתם תומכים בחקלאות שלא מזיקה לסביבה, תומכים בחקלאים מקומיים ומבטיחים מזון בריא יותר לשולחן שלכם. זהו מעגל חיובי שבו כולם מרוויחים.
留言