top of page
Gardening

בלו(ג)סתניקה

על ירקות, צמחים , גינות מאכל ותרבות חיים ירוקה 

קומפוסט - יצירת מעגל של השפעה

רוצים לצמצם את כמות הזבל שאתם מיצרים ?

לפעול למען כדור הארץ בריא וירוק יותר ?

להאט את ההתחממות הגלובלית וליצר לבד דשן משובח ?

אחד הצעדים הראשונים והפשוטים בדרך לכל המטרות הנפלאות האלו הוא - קומפוסט.


תהליך יצירת הקומפוסט למעשה מחקה את התהליך הטבעי של פסולת אורגנית- עלים, שאריות מזון וצואה של חיות, פירות רקובים וכולי מצטברים על האדמה. בסביבה הלחה והאורגנית שנוצרה על ידי הצטברות השאריות משגשגים מיקרואורגניזמים העוסקים בפירוק הפסולת האורגנית. עוזרים להם בעלי חיים נוספים כמו שלשולים וטחביות.

לאחר תהליך הפירוק מתקבל חומר אורגני עשיר אשר מזין את האדמה ומוסיף לה חומרים החיוניים להתפתחותם של הצמחים.

במחזוריות מופלאה ואינסופית שאריות מן הטבע מעשירות את האדמה ויוצרות חיים חדשים. את התהליך הזה נשחזר בעצמנו בחצר הבית או בגינה הקהילתית וניצור משאריות האוכל שלנו (שהן רבות כל כך!) חומר שיעשיר את האדמה בה אנו מגדלים ירקות למאכל או עצי פרי.


הקמת גינה

למה ממש כדאי לייצר קומפוסט?

יצור קומפוסט בבית יקטין את כמות הזבל שאתם מייצרים ב 50 עד 70 אחוז!

זה צעד פשוט אבל מאוד משמעותי ובעל השפעה.

משפחה שמייצרת קומפוסט מפחיתה טון מכמות האשפה השנתית שלה! ומקבלת משאב אינסופי של חומר אורגני משובח.

כשאנחנו מחזירים את הקומפוסט לערוגת הירק שלנו, הוא משפר ומחייה את האדמה ומעניק לצמחים הגדלים בה חומרי הזנה המשתחררים בהדרגה בצורה זמינה וטבעית.

הקומפוסט מעלה את פוריות הקרקע. הוא משפר את מבנה הקרקע, מונע בליה וסחף ובונה קרקע עשירה וחיה, בה גדלים צמחים בריאים יותר‬ ועמידים יותר בפני מחלות, אשר מספקים מזון בעל ערך תזונתי גבוה יותר.‬


כשאנחנו מייצרים קומפוסט אנחנו לוקחים אחריות. כשניקח אחריות על השאריות שאנחנו מייצרים, נקבל מוטיבציה לצמצם את מה שאנחנו זורקים, וכך נוכל להתחיל בתהליך מבורך של איזון הצריכה שלנו.


אז איך עושים קומפוסט?

ערימת קומפוסט בחצר הבית, הבניין, או הגינה ההקהילתית:

נתחום שטח על גבי האדמה בגודל של מטר רבוע. ניתן לתחום במשטחים את השטח כדי לתת תמיכה לערימה שלא תתפזר. את ערימת הקומפוסט כדאי למקם במקום עם גישה נוחה, מוצל ולח. היצורים שיגיחו מן האדמה אל תוך הערימה, הרקבוביות וכל המיקרואורגניזמים שעובדים בתוך ערימת הקומפוסט בעיבוד החומר האורגני, זקוקים ללחות כמו כל יצור חי בעולמנו הפחמני.

את שאריות המזון שלנו נרכז בערמה ואותן נכסה בחומר יבש - עלים יבשים, קש ודומיהם שניתן לאסוף בקלות בסביבת הבית (או למצוא ארוז בשקיות בפינת הרחוב ביום הגזם השבועי)


קומפוסט הוא עניין של איזון- ננסה לשמור על איזון בין החומר האורגני לבין החומר היבש, ועל מידת לחות מאוזנת.

נדאג לכסות את שאריות המזון בכמות של חומר יבש פי שלוש מכמות השאריות.

נציב את הערימה במקום מוצל ונדאג לשמור על לחות.

ערימת קומפוסט בריאה שעובדת היא ערימה שמריחה טוב ושוקקת חיים.

כאשר הצטברה לנו ערימה יפה נניח לקומפוסט להבשיל לעוד כמה חודשים לפני שנפזר אותו בגינה- ובינתיים נתחיל לערום ערימה נוספת.

אין לכם חצר?


אז איך לעשות קומפוסט בעיר ?

גם בדירה עירונית בלי חצר אפשר וכדאי להכין קומפוסט.

בשנים האחרונות כמעט בכל שכונה יש גינה קהילתית שבה ניצב קומפוסטר, אפשר לאסוף את השאריות בכלי יעודי במקרר או בפריזר ולרוקן אותם לקומפוסטר הקהילתי בכל כמה ימים, הזדמנות מצוינת להכיר את השכנים !

שתי דרכים נוספות להכנת קומפוסט בקנה מידה קטן בדירה עירונית, ממש על קצה המזלג:


תולעים אדומות-

שימוש בתולעים אדומות- זן מיוחד של תולעים שמצטיין בהפיכת החומר האורגני להומוס - קומפוסט משובח ! התולעים פועלות בתוך ארגז. הארגז מונח מופרד מן האדמה (הנקז שמצטבר גם הוא דשן עוצמתי) ובתוכו עובדות במרץ התולעים על ייצור הקומפוסט.


EM בוקאשי

תערובת עוצמתית של בקטריות וחיידקים, שפותחה על ידי מדענים יפנים- מניחים את שאריות המזון בדלי קטן מתחת לכיור ומעל לשכבת השיירים מפזרים חופן של בוקאשי. תקופת הבשלה קצרה של שבועיים בערך יוצרת תחמיץ אותו קוברים באדמה לעוד חודש או חודשיים לקבלת דשן איכותי עשיר במיקרואורגניזמים.


הקומפוסט הוא דרך נהדרת ליצור מעגל חיובי של השפעה בקהילה-

אנחנו חוסכים אנרגיה בפינוי הזבל מן הבית, חוסכים באנרגיה שמיועדת לשינוע הזבל שלנו למטמנות

(גם שקיות הזבל שלנו יהפכו להרבה יותר קלות וסימפטיות, ולמתקדמים- תגלו שאפשר ממש לוותר עליהן!)

ערימת קומפוסט שמפגישה את השכנים היא אבן פינה לגינה קהילתית. ערוגת ירק שנעשיר באמצעות הקומפוסט שלנו, או גינת מאכל במרפסת שתזכה לחומר איכותי מעשיר קרקע , תניב תוצרת רבה ונהדרת שנוכל לחלוק עם השכנים ותתן לנו השראה להמשיך ולגדל ולחברים שלנו השראה להתחיל לגדל- מזון איכותי, בריא נקי מרעלים ממש בפתח הבית.


בבוסתניקה הקומפוסט הוא חלק חשוב מהעבודה שלנו על כל גינה שאנחנו מקימים ומטפחים. הוא אחד מאבני היסוד בפרקטיקות להעשרת האדמה גם בגידול במיכלים בגינת גג או גינת מרפסת. קומפוסטרים רבים שהצבנו בחצרות ובמרפסות והלקוחות שלנו ממחזרים טונות(!!!) של זבל אורגני בכל רחבי העיר ומייצרים קומפוסט משובח !

כשרואים את התוצאות שהקומפוסט יוצר- גינה מניבה ושקיות זבל קלילות ויבשות- קשה להבין איך הסתדרנו קודם בלעדיו :)


245 צפיות

Comments


bottom of page